Hyundai Bayon vine pe piață într-un segment deja aglomerat, cu un nume exotic și cu o personalitate care atrage priviri. Este doar încă un crossover subcompact sau este un pariu câștigat? Test drive cu versiunea 1.0 T-GDi, sistem micro-hibrid, 100 de cai putere și transmisie automată DCT.
Hyundai Bayon 1.0 T-GDi 100 CP M-Hybrid 48 V 7 DCT Led Line. Greu de ținut minte tot acest numele acesta lung, parțial exotic, parțial aflanumeric. Dar ce este Bayon și ce vrea el?
Ei bine, nu vom începe povestea cu “A fost odată” pentru că… încă este. Este un oraș, în sud-vestul Franței, Bayonne. O destinație de vacanță, exotică și colorată, care a inspirat denumirea modelului. Bayonne a devenit Bayon pentru Hyundai, care a prezentat modelul în primăvara acestui an. Este un crossover subcompact, care preia poziția ocupată în gamă, până de curând, de Hyundai i20 Active. Vi-l mai aduceți aminte, era un i20 înălțat. Nu e departe nici Bayon, dar modelul nou vine cu o personalitate proprie, e mai versatil și mai îndrăzneț. Sunt caracteristici care au la bază aceeași platformă K2 ca i20. Bayon este însă, cu 4 centimetri mai înalt și stă mai departe de sol.
Simpaticul și exoticul Bayon, care vede lumina zilei la uzina in Turcia a companiei, a luat ce era mai bun din familie. Un pic de la Kona, un pic de la Santa Fe și un pic – ba, de fapt, mai mult! – de la i20. Vine cu o parte frontală care, cu DRL-urile extrem de înguste, îl face să pară viclean, ca un puști care și-a făcut provizii de ciocolată fără știrea părinților. Cei de la Autocar l-au numit afectuos „un Pokemon furios”.
În spate, ies în evidență stopurile cu dispunere verticală, unite de o bandă roșie, o tendință tot mai populară în industrie. Din profil, fac impresie jantele din aliaj de 16 inci cu anvelope Michelin.
Planșa de bord este preluată de la i20. Apar acolo multe butoane fizice, care simplifică mult controlul în timpul mersului. Și volanul este același. Un sistem multimedia simplist este redat pe ecranul tactil de 8 inci. Instrumentarul de bord însă, arată spectaculos pentru acest segment.
Tot pentru acest segment, Bayon este extrem de generos. Vine cu inserții cromate elegante, cu instrumentar de bord digital, cu sistem de aer condiționat automat și cameră pentru marșarier (de la cea de-a doua echipare). În echipare superioară are scaune și volan încălzite, patru geamuri electrice și un pedalier cromat. Pentru acest segment, lui Bayon i-ar fi prins bine posibilitatea de personalizare. Cei obișnuiți cu interioare colorate, ar putea găsi cabina un pic cam… gri. Dar hai să-i zicem… sobră.
Este o surpriză plăcută suspensia, care nu transmite nici zgomote, nici zdruncinături neplăcute în cabină la trecerea peste denivelări. Și de ele avem parte din plin, și în București, și în afara lui.
În afara asfaltului, este foarte descurcăreț și deloc ezitant. Ne-a demonstrat când l-am scos din mediul obișnuit. Evident, “în afara asfaltului” nu înseamnă off-road extrem. Bayon nu este proiectat pentru așa ceva.
Nici pe asfalt nu se sfiește. Are 120 de cai putere și 172 Nm, asigurați de motorul turbo de 1.0 litru cu trei cilindri și tehnologie mild-hybrid. Nu e vreun sportiv, spun cifrele. Face 11,4 secunde de la 0 la 100 km/h și are o viteză maximă de 185 km/h. Dar păstrează o ținută decentă pe șosea și chiar în depășiri. Trebuie să țineți cont că Bayon nu este făcut pentru a fi forțat pe serpentine, iar virajele trebuie abordate responsabil pentru a nu avea surprize.
Trei moduri de rulare sunt disponibile la bord: Eco, Comfort, Sport. Eco adoarme un pic mașina, dar e în numele consumului. În Sport, mașina se trezește. Și parcă ai ține modul ăsta așa, tot timpul, chiar și când mergi bară la bară. Se potrivește cu look-ul de puști șiret și hoț de dulciuri despre care vă spuneam.
Deși avem de-a face cu un crossover, poziția la volan este joasă, plăcută, iar la drumurile lungi nu mai par obositoare.
Modul Sailing se activează atunci când iei piciorul de pe pedala de accelerație. Motorul termic este astfel oprit, iar mașina “glisează”.
Rezervorul de 40 de litri va rezista cu brio pe drumuri naționale, unde consumul coboară până la 5,5 l/100 km. În oraș însă, cifrele vor urca destul de repede. Ghinionul lui Bayon, a prins zile de parade și mitinguri în București, așa că a petrecut mult timp în coloană. Astfel, consumul arătat în bord a fost de 8,4 l/100 km. Aerul condiționat a fost tot timpul pornit pentru a face față cele 35 de grade de afară.
Mașina măsoară 4.180 de milimetri în lungime, 1.775 de milimetri în lățime, 1.500 de milimetri în înălțime și are un ampatament de 2.580 de milimetri. Portbagajul pune la dispoziția celor aflați la bord un spațiu de 411 de litri sau 1.205 litri atunci când spătarul banchetei este rabatat. Deși mai mic decât Kona, Bayon este mai versatil. Fratele mai mare propune 374/1.156 litri, deși, cel puțin pe hârtie, este mai mare în toate direcțiile.
Bayon vine într-un segment foarte populat. Sunt multe modele cu care trebuie să se lupte pentru un loc în față. Ford Puma, Renault Captur, Toyota CH-R, Citroen C3, Seat Arona, Mazda CX-30, Nissan Juke, Skoda Kamiq, Volkswagen T-Cross și lista de crossovere cu proporții similare poate continua la nesfărșit.
Pentru români, probabil că principalul său rival va fi chiar Dacia Sandero Stepway. Am putea fi patrioți până la extrem și să spunem că a noastră nu are rival. În versiune de bază și cu promoțiile oferite de Hyundai România, Bayon ajunge cam la același preț cu modelul construit la Mioveni (12.398 euro – Hyundai și 12.550 de euro – Dacia). Acesta din urmă însă, poate fi și el achiziționat prin Programul Rabla, care îi scade 7500 de lei din prețul de listă.
Bayon devine astfel unul dintre cel mai accesibile crossovere subcompacte disponibile, la această oră, în România. Sub el este doar Stonic de la Kia, care, prin Programul Rabla și cu ofertele importatorului, costă doar 11.943 de euro.
Mașina de test, în echipare de top, are un preț de listă de 22.384 euro. Dar cu subvenția de la stat și cu reducerile oferite de Hyundai, modelul ajunge la 16.905 euro. Sandero cu transmisia automată CVT pornește de la 13.650 de euro.
Cei de la Hyundai au mai câștigat un pariu corect. Fără start furat, fără preț umflat. Bayon este simplu de manevrat în oraș, de încredere în afara lui și confortabil când suprafața de rulare devine mai puțin prietenoasă. Hyundai Bayon vine cu originalitate în segment. Dar va trebui să lupte din greu pentru un loc în față.
VIDEO: